onsdag 28. mars 2012

TINDVED:)


Tindved, (latin: Hippophae rhamnoides), er en plante i Tindvedslekten som i Norge finnes viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden og nordover til Ibestad i Troms. Primært på havstrand, men kan også forekomme i rasmark. Planten kalles også tinne, tinnan, tinnved, tornan, tørn, tørri, tænnved og støggved og navnet kommer fra den harde veden som gjør den særlig egnet til rivetinner.
Den har spiselige bær som inneholder organiske syrer, garvestoffer, eterisk olje, flavonglykosidet quercetin, provitamin A og vitaminene B kompleks, store mengder vitamin C og E. Videre betydelige mengder med mineraler som svovel, selen, sink og kopper.
Jus av tindvedfrukter var en del av kostholdet for russiske kosmonauter, og de brukte en krem med olje fra fruktene for å beskytte seg mot kraftig stråling fra sola. I Kina finnes det mer enn 200 medisinske og kosmetiske produkter med tindved.
Tindved er en pionerplante. Rotsystemet er svært omfattende og kan sende opp nye skudd mange meter fra morplanten. Røttene har knoller med mikroorganismer (strålesopp) som kan ta opp nitrogen direkte fra lufta, og som bidrar til at planten kan vokse på svært næringsfattige voksesteder. Tindved kan derfor vokse i ren sand, selv om den liker seg best på kalkholdig grunn.
Fra Wikipedia:)

Plukka Tindvedkvister fra en plante som var ødelagt av stormen "Dagmar", håper de får blader etter hvert:)
De grønne glassbitene i vasen, er plukket på stranda i Sori:) Sori er en liten kystby sør for Genova i Italia:) En perle for oss som vil ha det rolig når vi ferierer:) Kira liker godt å springe på stranda, bildet er tatt på Midtsandan i Malvik:)


På tur med Kira må vi, selv om det regner oppover, bortover, på kryss og tvers og nedover;) Vi er heldige som har mye vær her i Trøndelag:) Og....det nytter ikke å ergre seg over regn og kalde dager, pynter, stæsjer og ordner inne da vettu:)
Kos dere i sør, husker ikke hvordan det var å ha sommertemperaturer jeg:)

NYT DAGEN DA DERE:0)

Trine:)